Co vyrábíme

V naší svíčkařské dílně vyrábíme svíce ze 100% včelího vosku, a to svíce máčené, odlévané a stáčené, a také pomůcky pro domácí tvoření, tzv. „domácí výroby“. U všech výrobků je vícero kroků, jak se co vyrábí, a v některých úkonech jsou nám výraznou pomocí zde bydlící lidé se speciálními potřebami. Práci, kterou jim zadáváme, přizpůsobujeme jejich schopnostem, a zároveň jim umožňujeme učit se nové věci.

Je to však řemeslo, a tak to není jen takové „hraní“ a učení, ale jde i o důkladně provedenou práci. Tím se také učíme pracovním návykům a principu řemesla, dle kterého jsme odpovědni za kvalitu i vzhled našich výrobků. To, že se svíce prodávají, je pro všechny spolupracující důkazem, že naše činnost má ohlas ve světě, že o ni mají lidé zájem.

Máčené svíce
Máčené svíce vznikají namáčením knotů do teplého vosku. Za tím účelem máme jednak „kolečka“, na které umíme natáhnout více knotů, a jednak kladkového pomocníka “kolotoč”, který nám tato kolečka nese a ulehčuje noření těchto koleček s knoty do horkého vosku i vytahování z něj. Jde o pomalou, rytmickou práci, trvající u silnějších svící i více hodin. Najednou jsme takto ale schopni vyrobit až 288 svící, což je velmi efektivní.

Po namočení si svíce chvíli oddechnou, a pak je potřeba je ostříhat z koleček, zastřihnout knoty, a případně zarovnat svíci tak, aby pěkně stála.

Odlévané svíce
Pro výrobu odlévaných svící je potřeba silikonové formy, do které se nalévá horký včelí vosk. Před tím je však potřeba ručně, se speciální jehlou natáhnout do formy knot, a případně ho i upevnit sponkou, aby držel uprostřed. Po odlití musí budoucí svíce vychladnout, pak ji z formy opatrně vyjmeme, upravíme knot a zakrojíme přebývající vosk. Odlévané svíce se vyrábějí jednotlivě, obnáší to více pracovních kroků než u svící máčených. Proto je nenabízíme v tak velkém množství nebo je potřeba si na ně déle počkat.

Stáčené svíce
Stáčené svíce vznikají stáčením voskových plátů - tzv. mezistěn do ruličky kolem knotu. Na to je potřeba nejprve pláty nařezat na požadovanou velikost, mít připravené knoty potřebné délky i tloušťky, a pak šikovné prstíky, které umí plát citlivě srolovat úplně těsně okolo knotu… Tyto svíce vyžadují nejvíce ruční práce a zručnosti. Nabízíme je také v omezeném množství. Nejznámější z nich jsou naše stáčené vánoční svíčky. Tyto svíce si také člověk snadno může vyrobit doma sám.

Domácí výroby
Pro domácí tvoření vyrábíme tzv. “domácí výroby”, složené z nařezaných plátů, knotu a návodu na výrobu. Na to je potřeba nařezat pláty, spočítat potřebný počet, dát na pěknou hromádku, pak přidat knot, který ještě předtím někdo stočil do úhledné mašličky a ještě předtím naměřil a nastříhal v požadované délce… Pak se to zabalí do naší etikety a dá do sáčku, který je jen o kousek větší než nařezané pláty.

Pro domácí tvoření prodáváme také vosk na váhu. Kupujeme ho v tzv. pastilkách či vločkách, které je potřeba navážit a označit. Vosk je možné použít na různé účely. Pro specialisty na výrobu krémů nabízíme i vosk kosmetický, a pro fajnšmekry BIO vosk - z Afriky, kde včely tvoří volné dílo.

Včelí vosk jaký používáme
Používáme 100% včelí vosk, který je čištěný, což je spolu s kvalitním knotem hlavní důvod, proč naše svíčky „netečou“ a i pěkně voní. Ve svíci hoří vlastně vosk, který je knotem nasáván, a když vosk není úplně čistý, tak se může knot ucpat a svíčky pak „tečou“. Jsme moc vděčni našim předchůdcům za tento objev.

Vosk kupujeme u rodinné firmy z Německa. Oni mají k včelímu vosku moc hezký vztah, a nejčastěji ho čistí velice šetrným způsobem, jemným odstředěním. My jsme však od svých předchůdců, dílny Ignis, zvyklí pracovat s voskem speciálně čištěným, a takový objednáváme i u našich dodavatelů. Tento způsob nejen dle našeho bádání by měl být schopen vyčistit z vosku i zbytky chemického ošetření včelstev.